Fiecare dintre noi este diferit, are nevoi diferite, iar același lucru se întâmplă şi cu pielea noastră, lucru care face aproape imposibil de găsit o soluţie de îngrijire potrivită tuturor problemelor cu care se poate confrunta pielea noastră. Cele mai multe produse cosmetice oferă soluţia pentru o singură problemă: găsim în magazine sau farmacii produse pentru ten uscat, pentru ten gras, acnee, eczeme, produse cu efect anti-îmbătrânire sau pentru ten sensibil, produse pentru arsuri solare etc.  

Natura are însă un aliat pentru astfel de probleme ale pielii sau afecțiuni ale tenului, un remediu natural pentru tratarea și prevenirea majorităţii acestor probleme – Mierea de Manuka. Datorită compoziţiei sale cu totul specială, aceasta reprezintă cea mai bună soluţie de îngrijire potrivită tuturor tipurilor de ten şi care are efecte benefice în tratarea multor probleme ale pielii.  


Ce este mierea de Manuka şi de ce este aceasta atât de benefică pentru pielea noastră?

Mierea de Manuka este mierea pe care albinele o prepară din nectarul florilor arborelui de Manuka (Leptospermum scoparium), originar din Noua Zeelandă. Această miere are în mod natural un conţinut bogat în Metilglioxal (MGO™), un compus ce îi oferă o putere antibacteriană cu totul neobișnuită. O altă componentă ce îi oferă mierii de Manuka calități terapeutice este peroxidul de hidrogen, care este responsabil pentru calitățile antibiotice ale mierii, clasând-o drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

Cele mai recente cercetări au arătat că mierea de Manuka are un spectru larg de activitate antimicrobiană, capabilă să acționeze asupra a peste 80 de specii de agenţi patogeni (un agent patogen este o bacterie, un virus sau un alt microorganism care poate cauza o infecţie).

Fiind un bun antibacterian şi antifungic, dar și datorită efectelor sale antioxidante, antiseptice și antiinflamatorii, mierea de Manuka este un remediu natural perfect pentru rezolvarea celor mai comune probleme ale pielii noastre, iar acest articol ce l-am pregătit pentru voi punctează câteva dintre acestea.

Citește Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre mirea de Manuka.


Probleme ale pielii pe care mierea de Manuka le poate trata:


1. Acneea

Acneea este o problemă a pielii cu care ne confruntăm cel puțin o dată în viață fiecare dintre noi. Porii înfundați sunt principala cauză a acneei, ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee şi a înmulţirii bacteriilor care pot provoca infecţii.

Mierea de Manuka poate opri creșterea acestor bacterii în pori datorită Metilglioxalului (MGO™) din compoziţia sa care îi oferă proprietăţi antibacteriene. Astfel, mierea de Manuka curaţă şi dezinfectează tenul în profunzime. În plus, efectul său antiinflamator reduce roşeaţa, ajută în procesul de vindecare şi diminuează riscul apariţiei cicatricilor post acnee.

De multe ori, produsele farmaceutice recomandate de medici în tratamentul acneei pot duce la uscarea excesivă a tenului şi chiar la descuamarea acestuia. Datorită proprietăţilor sale emoliente şi hidratante, mierea de Manuka ajută la prevenirea uscării tenului în timpul acestor tratamente.

2. Eczema

Eczema este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice, care se manifestă prin înroşirea şi uscarea excesivă a pielii, microvezicule, scuame şi mâncărime. În general, persoanele care suferă de eczeme sunt mai predispuse la apariţia infecțiilor bacteriene.

În acest caz, mierea de Manuka este încă o dată un ingredient cheie în tratamentul eczemelor, având o puternică componentă antibacteriană care ţine la distantă agenţii patogeni ce pot provoca infecţii. Prin aplicarea locală, mierea de Manuka funcţionează practic ca o barieră de protecţie.

Produsul este ideal și pentru retenția umidității în piele și hidratarea acesteia, fiind recomandată pentru aplicare pe piele cu eczeme, cu tendințe de uscare sau descuamare. În plus, consumul de miere de Manuka creşte imunitatea organismului, iar un sistem imunitar puternic reduce impactul eczemelor şi ajută la vindecarea mai rapidă a acestora.

3. Pielea uscată sau aspră

Pielea uscată sau aspră este o piele deshidratată, care are nevoie de o îngrijire mai atentă. Cu o textură vâscoasă, mierea de Manuka este un bun umectant, adică atrage şi menţine umiditatea la nivelul pielii. Astfel, mierea de Manuka hidratează foarte bine pielea, ajutând-o să reţină umezeala din aer pentru cât mai mult timp. Datorită proprietăţilor sale emoliente, această miere netezeşte şi înmoaie pielea uscată sau aspră şi îi conferă un aspect sănătos şi strălucitor.

4. Ridurile

Deshidratarea și inflamațiile pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii, determinând astfel apariția liniilor vizibile și pierderea elasticității. Mierea de Manuka reduce inflamația și hidratează foarte bine pielea, ajutând-o să îşi păstreze elasticitatea naturală. Aceasta stimulează formarea de noi vase capilare şi furnizează substanţe nutritive, cum sunt aminoacizii, vitaminele, mineralele şi glucidele, necesare pentru reînnoirea sănătoasă a ţesuturilor, ajutând la creşterea fibroblastelor şi producerea de colagen şi elastină.

Astfel, măștile cu miere de Manuka sunt recomandate pentru menținerea unui ten tânăr și ferm, precum și pentru întârzierea apariției ridurilor.

5. Rănile şi arsurile solare

Numeroasele studii efectuate arată că, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antiinflamatorii şi antioxidante, mierea de Manuka este un adjuvant excelent în tratamentul rănilor şi arsurilor solare. De asemenea, aceasta este foarte benefică în lupta împotriva infecțiilor care pot apărea la nivelul rănilor. Un număr tot mai mare de rapoarte clinice au arătat faptul că infecțiile la nivelul plăgilor (inclusiv cele infectate cu streptococ auriu) pot fi eliminate prin aplicarea direct pe rană a mierii de Manuka.

Utilizarea mierii de Manuka duce nu doar la o mai bună vindecare a rănilor, dar ameliorează durerea și scade nivelul inflamațiilor. Tocmai de aceea, este folosită ca un pansament şi se aplică direct pe zona afectată. Este important de menționat că, în cazul tratamentului la domiciliu, mierea de Manuka poate fi folosită pentru a trata arsuri sau răni superficiale, însă nu este recomandat să utilizați mierea de Manuka pentru arsuri și răni grave.

6. Cicatricile

În cadrul unui studiu publicat în 2014, s-a observat că mierea de Manuka are un PH scăzut și creează un mediu acid în rană, ceea ce face ca riscul de infectare şi timpul de vindecare a rănilor să fie mai scăzut. Această vindecare mai promptă și mai eficientă a rănilor determină și o cantitate mai redusă de țesut cicatrizat.

Aşadar, mierea de Manuka menţine un mediu acid în interiorul plăgii şi ajută la reducerea dimensiunii acesteia în timpul procesului de vindecare - cu cât procesul de vindecare este mai scurt, cu atât riscul apariţiei cicatricilor este mai scăzut.

7. Ciuperca piciorului

Una dintre cele mai frecvente infecţii fungice ale pielii este ciuperca piciorului (sau piciorul atletului). Prin aplicarea locală, mierea de Manuka este recomandată și pentru această infecție. Mai exact, aceasta reduce rata de creștere a ciupercilor și, de asemenea, oprește producția de toxine din ciuperci - infecții fungice superficiale precum ciuperca piciorului.  

8. Impetigo

Impetigo este o infecţie acută a pielii, foarte contagioasă, de cauză bacteriană, întâlnită mai ales la copii. Vinovaţi de apariţia leziunilor de impetigo sunt stafilococul auriu şi streptococul beta hemolitic de grup A.

Prin prezenţa Metilglioxalului (MGO™) din compoziţia sa, mierea de Manuka are un puternic efect antibacterian şi este eficientă în tratamentul pentru impetigo, reuşind să distrugă ambele tipuri de bacterii. Se aplică local, pe pielea curată, după îndepărtarea crustelor.

Cum utilizăm mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este ingredientul principal în multe măşti pentru îngrijirea tenului sau pentru tratamentul acneei, putând fi aplicată direct pe ten. În prealabil, tenul trebuie să fie curăţat, iar mierea se aplică într-un strat subțire. Se lasă să acţioneze minimum 20 de minute, dupa care se îndepărtează cu apă călduţă.

Mierea de Manuka poate fi utilizată şi ca produs antibacterian, prin aplicarea locală a acesteia pe zona afectată. Se lasă să acţioneze minimum 20 de minute. Pentru eficiență maximă, este recomandat să se aplice seara, înainte de culcare şi să se lase să acţioneze toată noaptea.

Tot prin consumul regulat de miere de Manuka putem preveni cele mai frecvente probleme ale pielii ce pot apărea pe fondul unui sistem imunitar scăzut. Aşadar, mierea de Manuka este aliatul tău ideal pe care poţi conta oricând, pentru a avea o piele sănătoasă şi frumoasă. Indiferent că este vorba de îngrijirea tenului, tratarea acneei, eczemelor, a rănilor şi arsurilor superficiale sau a unor ciuperci, mierea de Manuka, prin proprietăţile sale extraordinare, îţi va veni în ajutor.

Mai mult, consumul regulat de miere de Manuka creşte imunitatea organismului, ferindu-ne de infecţii respiratorii, gripă și răceală, bronșită cronică, astm, sinuzită cronică sau afecţiuni ale sistemului digestiv.


Descoperă mai multe despre beneficiile mierii de Manuka - 7 beneficii ale mierii de Manuka pe care trebuie să le cunoşti sau descoperă Cum poți trata bacteria Helicobacter Pylori cu miere de Manuka?


Astfel, mierea de Manuka este un remediu 100% natural eficient în prevenirea şi tratarea celor mai frecvente probleme ale pielii, de aceea aceasta ar trebui să ne fie mereu la îndemână.


Dacă ţi-a plăcut articolul nostru, nu uita să îl distribui pe reţelele sociale pentru prietenii tăi!

Conţinutul acestui articol are caracter informativ şi nu poate să înlocuiască sfatul medicului.


Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15022655
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18494624
https://draxe.com/manuka-honey-benefits-uses/