Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar daca oamenii de stiinta nu au reusit sa explice inca mecanismele biochimice care fac ca mierea sa aiba efecte atat de benefice, rezultatele consumului de miere asupra sanatatii sunt evidente. Mierea are, in primul rand, o puternica actiune antibacteriala. Totusi, studiile referitoare la rezistenta bacteriilor la efectul mierii nu au tinut cont intotdeauna de diferentele care exista intre tipurile de miere. De-a lungul timpului, experienta practica le-a aratat terapeutilor ca nu toate varietatile de miere au aceleasi efecte si ca unele sunt mai eficiente in cazul anumitor afectiuni. Mierea Manuka din Noua Zeelanda are o foarte buna si indelungata reputatie datorata proprietatilor sale antiseptice. Studiile din ultimii ani au demonstrat ca mierea Manuka este mai eficienta decat mierea obisnuita in distrugerea celor mai frecvente 7 tipuri de bacterii prezente in infectiile unor rani, chiar si atunci cand este diluata de 9 ori. In cazul stafilocolului auriu, patogenul cel mai obisnuit prezent in rani, s-a dovedit ca mierea Manuka are o eficienta extraordinara!

Desigur, mierea in general si mai ales mierea Manuka sunt eficiente si in cazul stimularii sistemului imunitar, au efecte antiinflamatoare si antioxidante si stimuleaza cresterea celulara.Insa, spre diferenta de alte tipuri de miere, mierea Manuka este singura miere medicinala din lume, certificata si recunoscuta astfel de catre autoritatile stiintifice si medicale. Pentru a obtine aceasta recunoastere, asupra ei au fost efectuate numeroase studii stiintifice, extrem de riguroase. Putem spune ca mierea Manuka este un medicament. Insa, spre diferenta de medicamentele de sinteza, ea mai are un avantaj: nu are efecte adverse!

Mierea Manuka exista doar in Noua Zeelanda, fiind obtinuta de albine din florile de Manuka (Leptospermum scoparium, din familia Myrtacee), un arbust care creste in aceasta zona. In prezent, ea este testata, selectata si vanduta in functie de nivelul sau de activitate antibacteriala, sub numele de “miere Manuka activa”. Aceasta miere are in compozitia sa o componenta antibacteriala unica, specifica mierilor obtinute din plante din specia Leptospermum, numita "factor unic Manuka" (UMF). Aceasta are calitatea unica de a nu fi afectata de catalaza, enzima care, in organismul nostru, descompune peroxidul de hidrogen in apa si oxigen. "Numarul UMF" indica puterea antibacteriala. Acest numar este acordat in urma unor teste de laborator, in care mierea Manuka este comparata cu un antiseptic standard (fenol), considerat referinta. O miere cu UMF 4, de exemplu, are un efect echivalent cu o solutie de fenol de concentratie 4%. 

Din anul 2007, pentru a se determina gradul activitatii antibacteriale se masoara cantitatea de metilglioxal din miere (MGO). Aceasta metoda este mult mai exacta decat cea anterioara, care compara mierea Manuka cu o solutie de fenol. Practic, MGO este cel mai sigur sistem de masurare a actiunii antibacteriale a mierii Manuka, bazandu-se pe o metoda cantitativa, verificata. Proprietatile antibacteriale sunt cu atat mai mari cu cat nivelul MGO este mai mare. MGO este marca inregistrata si doar mierea testata in mod independent de catre laboratoarele certificate si autorizate din Noua Zeelanda poate purta aceasta eticheta.

In Romania, mierea Manuka este importata de compania noastra, Apiland. Sunt disponibile mai multe tipuri de miere Manuka, cu factori MGO diferiti (100+, 250+, 400+ si 550+), precum si alte produse pe baza de miere Manuka: crema de fata Manuka Honey, crema de maini si de unghii Manuka Honey, balsam de buze Manuka Honey, pasta de dinti Manuka Health sau spray de gat Manuka Health.

Despre calitatile si beneficiile mierii Manuka in medicina si in cosmetica a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare si branding, in emisiunea Fresh Refresh de la Realitatea TV, de sambata, 11 octombrie 2014.