Lăptişorul de matcă şi diabetul - o alăturare de termeni care, la prima vedere, nu au nici o legătură. Şi totuşi, lăptişorul de matcă este util în prevenirea şi chiar ameliorarea simptomelor acestei boli neiertătoare şi foarte des întâlnite, iar în acest articol vei afla cum te poate ajuta acest produs apicol foarte apreciat în întreaga lume.

Diabetul reprezintă astăzi una dintre cele mai periculoase afecţiuni. Se estimează că peste 1,7 milioane de români suferă de diabet, adică aproximativ una din zece persoane, iar alte trei milioane se află în stadiul de prediabet, urmând să dezvolte această boală în viitorul apropiat. Incidenţa diabetului creşte tot mai rapid, într-un ritm alarmant, atât la nivel global, cât şi în România, dar poate cel mai grav lucru este faptul că mulţi dintre noi suferim de diabet fără ca măcar să fim conştienţi de acest lucru.

Greu de depistat, diabetul nu prezintă simptome caracteristice pentru o lungă perioadă de timp. Astfel, el ne afectează de multe ori sănătatea fără să ne dăm seama. Efectele acestuia sunt dintre cele mai severe, la nivel mondial înregistrându-se anual peste cinci milioane de decese cauzate de diabet, urmând ca în următorii 10 ani numărul acestora să crească cu peste 50%.

Astăzi, studiile clinice şi de laborator au demonstrat deja, dincolo de orice dubii, efectele benefice ale lăptişorului de matcă pur în cazul diabetului şi, în special, capacitatea acestuia de a regla nivelul glicemiei în sânge în cazul diabetului zaharat de tip 2. Haide să vedem în continuare care sunt cauzele diabetului, complicaţiile ce pot apărea în cazul netratării acestei afecţiuni şi cum ne poate ajuta lăptişorul de matcă în tratamentul diabetului.

Cauzele diabetului

Diabetul zaharat se manifestă prin creşterea concentraţiei de glucoză în sânge, adică prin hiperglicemie şi prin dezechilibrarea metabolismului. El este indus de tulburarea secreţiei de insulină de către pancreas sau de rezistenţa celulelor periferice la acţiunea insulinei.

Cauzele care conduc la apariţia diabetului sunt multiple. Se presupune că există şi o determinare ereditară, precum şi un virus care afectează celulele beta din pancreas, responsabile de producerea insulinei.

Diabetul poate fi, de cele mai multe ori, şi consecinţa unui stres exagerat, a unui stil de viaţă dezordonat sau a unei alimentaţii dezechilibrate. În acelaşi timp, apariţia diabetului este favorizată de obezitate şi de consumul exagerat de alcool sau tutun.

Hrana este transformată treptat în glucoză pentru ca, în final, glucoza din sânge să reprezinte principala sursa de energie a organismului. Utilizarea acesteia depinde însă de acţiunea unui hormon secretat de pancreas, insulina, care permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie şi care, în acelaşi timp, reglează conţinutul de glucoză din sânge.

În cazul diabetului de tip 1, ne confruntăm cu un deficit de insulină cauzat de distrugerea celulelor pancreatice. Atunci când vorbim de diabetul de tip 2, problema principală este lipsa de răspuns la insulină a ţesuturilor, în urma modificării receptorului pentru insulină de pe membrana celulară şi a scăderii secreţiei de insulină.

Ambele tipuri de diabet sunt boli incurabile, ce pot fi ţinute sub control cu un regim de viaţă adecvat şi o medicamentaţie specifică. Spre deosebire de diabetul de tip şi cel de tip 2, diabetul gestaţional, care poate apărea în timpul sarcinii, este reversibil.

 

Efectele devastatoare ale diabetului

Diabetul este un duşman care acţionează la început pe ascuns, demarând cu simptome pe care adesea le traducem drept oboseală exagerată, carenţă de vitamine şi minerale, dar care în timp conduc la complicaţii severe. Printre acestea cele mai frecvente sunt cele cardiovasculare, infarctul şi accidentul vascular cerebral, nefropatia - o gravă maladie renală, retinopatia - care poate evolua până la orbire. De asemenea, diabetul poate conduce la impotenţă, la dureri neuropatice, la o vindecare tot mai dificilă a rănilor şi a infectiilor, inclusiv la cangrena cu risc de amputare, mai ales a membrelor inferioare. Cel mai grav este faptul că mulţi descoperă boala când este deja târziu, iar în ultimul timp, apariţia diabetului la copii a devenit tot mai frecventă. De aceea este important să ne controlam periodic glicemia, dar, în acelaşi timp, să acţionăm preventiv. În acest sens, lăptişorul de matcă pur  este un remediu natural eficient în prevenirea dezechilibrelor ce pot provoca diabetul.

 

Lăptişorul de matcă pur - remediu natural împotriva diabetului

Şi în cazul diabetului, unul dintre cele mai importante remedii naturale, dovedit atât prin studii de laborator, cât şi prin studii clinice, este lăptişorul de matcă pur.

Spre deosebire de alte remedii, administrarea lăptişorului de matcă în cazul diabetului conduce la o ameliorare a glicemiei într-un timp relativ scurt şi la evitarea fluctuaţiilor extrem de periculoase ale acesteia. În plus, acţiunea lăptişorului de matcă persistă încă o bună perioadă de timp după terminarea curei. Aceste efecte se explică prin faptul că, printre cei 18 aminoacizi, nenumărate vitamine, minerale, oligoelemente şi alte substanţe active prezente în lăptişorul de matcă pur, există o serie de substanţe peptidice cu efecte similare insulinei, precum şi o serie de compuşi care stimulează secreţia de insulină de către pancreas şi activează receptorii celulari de insulină.

Astfel, putem spune că lăptişorul de matcă pur este capabil să regleze glicemia prin susţinerea transformării glucozei în grăsimi, care sunt apoi stocate ca rezervă de energie.

Studii sistematice au evidenţiat faptul că lăptişorul de matcă pur prezintă o activitate similară insulinei. Recent, un grup de doctori germani de la Spitalul Universitar din Justus-Liebig, Germania, au realizat un studiu pe 20 de voluntari diabetici. Ei au realizat un test standard al toleranţei la glucoză, ce era administrată pe cale orală înainte şi după ingestia a 20 grame de lăptişor de matcă pur. Pentru evaluarea cantităţii de zahăr din organism a fost analizată în laborator cantitatea de zahăr din sânge. Cercetătorii au descoperit că după 2 ore de la ingestia lăptişorului de matcă, nivelul zahărului la cei 20 de voluntari a fost mult diminuat.
Aşadar, pentru orice problemă legată de nivelul în exces al zahărului din sânge, doctorii au recomandat să se consume lăptişor de matcă pur, iar în cazul celor aflaţi sub tratament cu insulină, este necesar să fie monitorizat cu atenţie acest nivel, deoarece lăptişorul de matcă pur îl va face să se diminueze.

În afară de reglarea glicemiei, lăptişorul de matcă pur intervine în mod benefic şi prin accelerarea metabolismului, creşterea capacităţii de apărare a organismului, inclusiv prin creşterea capacităţii antioxidative. Mai mult, laptişorul de matcă pur menţine echilibrul psihic, de multe ori destul de precar în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet. De asemenea, lăptişorul de matcă susţine sistemul cardiovascular, sistemul nervos, precum şi funcțiile renale, contracarând astfel efectele atât de periculoase ale diabetului.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care lăptişorul de matcă pur ar trebui să fie prezent în dieta fiecăruia dintre noi. Şi să nu uităm că produsul cel mai de preţ al stupului, cel care face ca regina să traiască de zeci de ori mai mult decât restul albinelor, îl reprezintă tocmai lăptişorul de matcă. El reprezintă şi pentru noi şansa unei vieţi mai lungi, în deplină sănătate.

 

Citeşte şi despre 11 simptome și afecțiuni pe care nu știai că lăptișorul de matcă le ameliorează.

 

Cum consumăm lăptişorul de matcă pur?

În cazul lăptişorului de matcă pur, acesta se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 minute înainte de masă. Doza uzuală este de 0,5 g/zi pentru copii şi 1-2 g/zi pentru adulţi.

Acesta se poate omogeniza şi în miere (de exemplu: 10g lăptișor de matcă pur ECO în 500g miere crudă), iar în acest caz doza uzuală este de 1-2 lingurițe/zi pentru copii şi 1-2 linguri/zi pentru adulţi.

Astfel, lăptişorul de matcă pur reprezintă soluţia ideală, atât pentru prevenirea diabetului, cât şi pentru normalizarea glicemiei. Fie că îţi doreşti să ai un stil de viaţă sănătos sau cauţi un remediu natural pentru ameliorarea acestei afecţiuni, lăptişorul de matcă pur, acest miracol al stupului cu beneficii multiple asupra organismului nostru, ar trebui să fie nelipsit din dieta ta zilnică.

Descoperă lăptişorul de matcă pur de la ApiLand!

Te invitam să urmăreşti acest scurt video pentru a afla şi alte lucruri interesante despre lăptişorul de matcă pur și diabetul.