O veche zicală spune: „Mănâncă ca un rege la micul dejun, ca un prinț la prânz și ca un cerșetor la cină”.
Adevărul este că majoritatea dintre noi nu prea mănâncă un mic dejun adecvat şi, în niciun caz, un mic dejun copios. Micul dejun are rolul de a ne oferi energie pentru întreaga zi, aşadar acesta ar trebui să reprezinte cea mai importantă masă din zi.


Iată câteva motive pentru care trebuie să serveşti micul dejun:

  • Stimulează accelerarea metabolismului, încurajează arderea de calorii şi contribuie la menţinerea greutăţii;

  • Ajută la prevenirea apariţiei senzaţiei de foame, astfel vor fi consumate mai puţine calorii şi alimente nesănătoase pe parcursul zilei;

  • Îmbunătăţeste memoria şi nivelul de concentrare. De asemenea, starea de spirit va fi îmbunătăţită la cei care se bucură de această masă a zilei, în comparaţie cu persoanele care nu servesc micul dejun.


De ce ar trebui să consumăm produse apicole la micul dejun?


Beneficiile produselor apicole ne sunt deja foarte cunoscute.
Polenul apicol crud conţine toţi micronutrienţii atât de importanţi pentru sănătatea noastră, care lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate, în timp ce mierea crudă, pură, neprelucrată termic, este o sursă extraordinară de antioxidanți, fitonutrienţi, vitamine şi minerale necesare organismului nostru.

Descoperă ce este mierea crudă şi cum o poţi distinge de cea contrafăcută!


Dacă ai un program foarte încărcat la serviciu, eşti mereu obosit şi lipsit de energie, atunci mierea crudă şi polenul crud ar trebui să devină ingrediente nelipsite din micul tău dejun. Mierea crudă şi polenul crud refac rezervele de energie, oferă vitalitate şi o stare de spirit bună. În plus, acestea întăresc sistemul imunitar, care, aşa cum bine ştim, are de suferit atunci când organismul este obosit şi slăbit.


Pentru copii, în perioadele de efort fizic şi intelectual susţinut sau pentru cei care se pregătesc să susţină un examen, aceste alimente reprezintă un real ajutor, pentru că oferă energie,  îmbunătăţesc capacitatea de concentrare şi feresc organismul de răceli sau de gripă. De aceea, ne-am gandit să-ţi oferim câteva idei de mic dejun consistent cu miere crudă şi polen crud.


Dacă ţii o cură de detoxifiere a organismului sau suferi de afecţiuni hepatice, poți încerca câteva rețete de mic dejun rapid şi sănătos cu
păstură. Vitaminele, mineralele, lacto-fermenții, aminoacizii şi enzimele ce se găsesc în păstură fac din aceast produs un biostimulator natural foarte valoros pentru sănătatea noastră. Aşadar, un mic dejun sănătos în care incluzi păstura te va ajuta să elimini toxinele din organism şi să îţi protejezi ficatul şi tubul digestiv.


Citește mai multe despre beneficiile păsturii în cura de detoxifiere!


Pentru a avea un mic dejun gustos şi sănătos din care să nu-ţi lipsească produsele apicole, am pregătit un set de 7 reţete simple şi rapide, câte o reţetă pentru fiecare zi a săptămânii.


LUNI: Terci de ovăz cu mere, miere crudă şi polen crud

Ingrediente:

1 măr
2-3 linguri de miere crudă
100 g mure (opţional)
160 g fulgi de ovăz
600 ml de lapte sau apă
1 linguriţă (maximum o lingură) de polen crud
1 vârf de sare

Mod de preparare:

Scoate cotorul mărului şi dă-l pe răzătoare. Fierbe fulgii de ovăz cu laptele sau apa și sarea. După ce terciul se răceşte, adaugă mărul ras, mierea crudă, polenul crud şi murele. Ornează cu mure sau cu granule de polen crud.


MARȚI: Smoothie cu ananas, păstură și miere crudă

Ingrediente:

150 g ananas
5 g acai (opţional)
30 g miere crudă
5 g păstură
30 g caju înmuiat în apă 8 ore
1 picătură ulei esenţial de mentă (opţional)
200 ml apă plată

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele în blender şi mixează 1-2 minute.


MIERCURI: Salată de fructe cu polen crud

Ingrediente:

1 măr golden
1 măr roşu
1 banană
1 lingură de polen crud
1 linguriţă de sirop de agave

Mod de preparare:

Taie fructele în bucăţi şi amestecă-le cu polenul crud şi siropul de agave.


JOI: Shake cu miere crudă şi polen crud

Ingrediente:

1/2 cană de suc de grepfrut proaspăt stors
1/2 cană de suc de portocale proaspăt stors
1 lingură de miere crudă
1 linguriţă (maximum o lingură) de polen crud

Mod de preparare:

Pune ingredientele în shaker şi agită bine până obţii un amestec omogen.


VINERI: Eggnog cu miere crudă şi polen crud

Ingrediente:

2 ouă bătute
2 linguri de miere crudă
2 căni de lapte rece (poate fi şi de soia sau de orez)
½ linguriţă extract de vanilie
puţină nucşoară pisată
1 lingură de polen crud

Mod de preparare:

Amestecă ouăle bătute bine cu mierea crudă şi polenul crud. Apoi, adaugă laptele şi extractul de vanilie, iar deasupra presară nucşoara.


SÂMBĂTĂ: Smoothie cu banane, păstură și miere crudă

Ingrediente:

150 g banană
30 g miere crudă
5 g păstură
30 g seminţe de dovleac înmuiate în apă (8 ore)
400 ml apă plată

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele în blender şi mixează 1-2 minute.


DUMINICĂ: Iaurt cu rodie, miere crudă şi polen crud

Ingrediente:

150 g de iaurt grecesc sau iaurt făcut în casă
seminţele de la o jumătate de rodie
1 linguriţă de miere crudă
1 linguriţă de polen crud
1 lingură cu seminţe crude de floarea soarelui

Mod de preparare:

Amestecă ingredientele până se omogenizează.

Descoperă alte 6 Idei de mic dejun sănătos pentru copii

Surse:

http://www.curademiere.ro/miere-si-polen-de-albine-pentru-cresterea-vitalitatii/
http://ebonyvintage.blogspot.ro/2015/07/idei-de-mic-dejun-sanatos-cu-polen-de.html
http://www.blogculegume.ro/o-reteta-de-iaurt-minune-si-despre-beneficiile-polenului/
http://ioanaginghina.blogspot.ro/2012/11/doua-smoothieuri-pentru-mic-dejun.html
https://www.apiland.ro/blog/sanatate/ce-este-polenul-crud-si-la-ce-este-bun