Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Pe lângă fructe, legume sau lactate, unele dintre cele mai complexe şi sănătoase alimente pentru prima masă din zi sunt mierea crudă şi polenul crud. Descoperă 6 idei de mic dejun sănătos cu miere crudă şi polen crud pentru copii!


Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar câţi dintre noi mâncăm dimineaţa? Studiile arată că persoanele care mănâncă bine şi sănătos la micul dejun sunt mai energice, mai active şi mai puternice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru copiii noştri. Nutriţioniştii spun că prima masă a zilei ar trebui să ofere copilului 25% din necesarul zilnic de energie şi cea mai mare parte din doza de calciu şi vitamine pe care ar trebui să o primească un copil. Aşadar, pentru a creşte copii sănătoşi, energici şi implicaţi în activităţile de la grădiniţă sau de la şcoală, trebuie să le asigurăm în fiecare dimineaţă un mic dejun consistent şi gustos.

Cel mai potrivit moment pentru micul dejun este la 30 de minute după ce copilul s-a trezit, atunci când corpul a ieşit din starea de veghe şi începe să îşi reia funcţionarea normală. Micul dejun ar trebui să fie cât mai diversificat şi poate conţine: fructe, legume, cereale integrale, carne de pasăre, ouă, nuci si seminţe, produse lactate (lapte, branză, iaurt, unt) şi produse apicole. Nu uita că o alimentaţie sănătoasă este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, aşadar ai grijă la produsele care compun micul dejun şi modul de gătire al acestora.


Produsul apicol aproape nelipsit din orice bucătărie, care ne îndulceşte dimineţile şi ne ajută în menţinerea sănătăţii este mierea crudă.
Mierea crudă ApiLand este mierea de albine extrasă la rece și ambalată în starea ei naturală, fără a fi procesată termic, păstrându-și astfel toate proprietățile benefice.

Pe lângă mierea crudă, un alt produs al stupului foarte nutritiv şi sănătos este polenul crud. Polenul crud este acea pulbere fină care se formează în staminele florilor, pe care albinele o culeg şi o transportă în stup, fiind unul dintre cele mai pure şi mai complete alimente, un adevărat miracol al naturii.

De ce miere crudă şi polen crud la micul dejun al copiilor?


Mierea crudă
este o sursă foarte bogată de carbohidraţi, conţinând 80% fructoză şi glucoză, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, vitamina K etc), minerale (Fe, Ca, Mg, Bor – ajută la sintetizarea vitaminei C), enzime şi antioxidanţi puternici. Prin aportul natural de vitamine şi minerale, mierea crudă este foarte indicată pentru copii, în special dimineaţa, când organismul lor are nevoie de energie.

Un alt produs apicol foarte benefic pentru sănătatea copiilor este polenul crud. Acesta se poate consuma fie simplu, fie adăugat în diverse preparate la micul dejun. Polenul crud este un superaliment ce conţine vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, enzime şi numeroase alte substanţe nutritive esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea optimă a organismului copiilor. Consumat în combinaţie cu mierea crudă, polenul crud potenţează efectele benefice ale acesteia.


Citeşte mai multe despre Ce este polenul crud şi la ce este bun

Iată principalele beneficii ale mierii şi polenului crud pentru copii:

  • Combat anemia şi furnizează energie organismului

  • Întăresc sistemul imunitar şi previn răcelile

  • Cresc rezistenţa la efort fizic şi intelectual

  • Îmbunătăţesc capacitatea de concentrare şi memorare

  • Ameliorează tusea şi durerile în gât


Pentru copii, mai ales în perioadele de efort fizic şi intelectual susţinut, sau pentru cei care se pregătesc să susţină un examen, aceste produse apicole reprezintă un real ajutor. De aceea, ne-am gândit să-ţi oferim câteva idei de mic dejun consistent cu miere crudă şi polen crud.


Atenţie! Recomandăm consumul mierii crude şi a polenului crud copiilor după vârsta de 1 an.

Reţete de mic dejun sănătos pentru copii cu miere crudă şi polen crud


Granola - Batoane de cereale cu miere crudă


Ingrediente necesare:

  • o jumătate de cană de curmale fără sâmburi (care au fost hidratate peste noapte)
  • 2 linguri migdale mărunțite
  • 2 linguri merișoare
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 2 cești fulgi de ovăz
  • 3 linguri miere crudă
  • 1 lingură mix de semințe: dovleac, in, susan


Mod de preparare:

Într-un bol mare amestecă ingredientele uscate: ovăzul, semințele, migdalele. Se pun la cuptor 5-10 minute la deshidratat. Separat, mixează într-un blender curmalele hidratate peste noapte. Combină ingredientele uscate cu cele umede, adăugând pe rând: mierea crudă, pasta de curmale, uleiul de cocos și merișoarele.

Amestecă bine pentru a combina în întregime toate ingredientele.

Pune acest amestec într-o tavă și întinde-l pentru a forma un strat egal pe toată dimensiunea tăvii și presează-l cu o spatulă dreaptă pentru a obține batoane cât mai compacte.

Lasă tava peste noapte la frigider, iar apoi, cu un cuțit cu lama umezită, taie granola în forma dorită.


Cereale integrale cu brânzică, piersici, miere crudă şi polen crud


Ingrediente necesare:

  • 60g fulgi de cereale integrale (ovăz, grâu, secară, orz)

  • 60g brânză dulce de vaci sau ricotta

  • 60g suc de piersici

  • o piersică tăiată cubuleţe

  • 1-2 linguriţe miere crudă

  • 1 linguriţă polen crud


Mod de preparare:

Amestecă brânza de vaci cu sucul de piersici, apoi adăugă cerealele, mierea crudă şi cubuleţele de piersică. Dacă amestecul este prea dens, poţi adăuga puţin iaurt. Ornează cu polen crud.

Salată de fructe cu miere crudă şi polen crud


Ingrediente necesare:

  • Jumătate de banană

  • Jumătate de măr galben

  • Jumătate de pară

  • 4-5 căpşuni

  • 1-2 linguriţe miere crudă

  • 1 lingură zeamă de lămâie

  • 1 linguriţă polen crud


Mod de preparare:

Curăţă fructele, taie-le cubuleţe şi pune-le într-un castron. Amestecă mierea crudă cu zeama de lămâie şi toarnă amestecul peste fructe. Adaugă şi polenul crud şi amestecă încet.


Clătite cu nuci şi miere crudă


Ingrediente necesare:

  • 200g făină

  • 1 ou
    un praf de sare

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 1 linguriţă coajă rasă de portocală

  • 350ml lapte
    ulei
    200g nuci
    200g miere crudă


Mod de preparare:

Amestecă făina cu oul, sarea, zahărul vanilat şi coaja rasă de portocală și adăugă treptat laptele, până obții un amestec omogen.

Pune câteva picături de ulei într-o tigaie antiaderentă şi aşeaz-o pe ochiul aragazului să se încingă. Pune cu un polonic aluat în tigaie şi prăjeşte clătita pe ambele părţi până prinde o culoare auriu-maronie. Pune clătitele pe o farfurie întinsă şi acoperă-le cu un capac sau o farfurie pentru a se înmuia.

Dă miezul de nucă prin râşniţă şi amestecă-l apoi cu mierea crudă.

Pune umplutura de nucă şi miere peste fiecare clătită şi împătureşte-le în formă de rulouri sau triunghiuri.


Smoothie de căpşuni cu iaurt, miere crudă şi polen crud


Ingrediente necesare:


Mod de preparare:

Pune toate ingredientele în blender şi mixează până obţii un amestec omogen.


Orez cu lapte şi miere crudă


Ingredientele necesare

  • 500ml lapte de vacă

  • 100g orez cu bob rotund

  • 2-3 linguri de zahăr

  • 1 plic de zahăr vanilat

  • 1 praf de scorţişoară (opţional)

  • 1 praf de sare

  • miere crudă după gust

 

Mod de preparare:

Pune laptele la fiert cu zahărul şi sarea. După ce dă în clocot, adaugă orezul şi amestecă o dată. Lasă focul mic şi continuă fierberea, amestecând din când în când, până ce fierbe orezul, iar lichidul este absorbit în totalitate. Dacă este nevoie, mai adaugă lapte.

După ce se răceşte, serveşte orezul cu lapte cu miere din belşug şi un praf de scortişoară.

 

Descoperă alte 7 rețete de mic dejun sănătos cu miere, polen și păstură